Τετάρτη, 13 Απριλίου 2016

Προσωρινές Μέθοδοι Αποτρίχωσης : Όσα πρέπει να ξέρετε!

Οι μέθοδοι αποτρίχωσης διακρίνονται σε προσωρινές, μακράς διαρκείας και μόνιμες μεθόδους. Οι προσωρινές μέθοδοι αποτρίχωσης διακρίνονται σε προσωρινές μεθόδους μικρής χρονικής διάρκειας και σε προσωρινές μεθόδους μεγάλης χρονικής διάρκειας. 
  • Προσωρινές μέθοδοι αποτρίχωσης μικρής χρονικής διάρκειας :
Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν οι μέθοδοι αποτρίχωσης που αφαιρούν την τρίχα από το στέλεχος και έχουν σαν αποτέλεσμα τον μικρό χρόνο επανέκφυσης της τρίχας και το τετραγωνισμένο άκρο της, όπως το ξυράφι και τα χημικά αποτριχωτικά σκευάσματα (αποτριχωτικές κρέμες). Τα σκευάσματα αυτά μπορεί να έχουν μορφή κρέμας ή σπρέι και περιέχουν ενώσεις αλκαλικού pH  και διαλύουν το στέλεχος της τρίχας. Μπορεί όμως να προκαλέσουν ερεθισμό στο δέρμα. 

  • Προσωρινές μέθοδοι αποτρίχωσης μεγάλης χρονικής διάρκειας : 
Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν οι μέθοδοι αποτρίχωσης που αφαιρούν την τρίχα από τη ρίζα, όπως oι μεταλλικές λαβίδες (τσιμπιδάκι), το νήμα (κλωστή), τα ψυχρά και θερμά κεριά και η χαλάουα. Ο χρόνος επανέκφυσης της τρίχας είναι μεγαλύτερος από αυτόν στις προσωρινές μεθόδους μικρής χρονικής διάρκειας. Στις μη ορμονοεξαρτώμενες περιοχές μπορεί να παρατηρηθεί μείωση του τριχώματος λόγω βλάβης που προκαλεί το απότομο τράβηγμα σε κύτταρα απαραίτητα  για την αναγέννηση της τρίχας. Η χρήση όμως, τόσο των μεθόδων αυτών όσο και αυτών  της προσωρινής αποτρίχωσης μικρής χρονικής διάρκειας σε ορμονοεξαρτώμενες περιοχές, όπως αυτή του προσώπου,ιδιαίτερα σε περιπτώσεις κάποιας ορμονικής διαταραχής, μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερο τρίχωμα, πιο σκούρο χρώματος, καθώς και σε μετατροπή του χνουδιού σε τελική τρίχα. Για το λόγο αυτό συνίσταται η αποφυγή της χρήσης των μεθόδων προσωρινής αποτρίχωσης σε ορμονοεξαρτώμενες περιοχές. 

Η αποτρίχωση με το νήμα δεν προτιμάται σε σχέση με την αποτρίχωση με κερί και τη χαλάουα, καθώς τις περισσότερες φορές σπάει την τρίχα και δεν την απομακρύνει από τη ρίζα, και τα αποτελέσματα της μοιάζουν με αυτά της προσωρινής αποτρίχωσης μικρής χρονικής διάρκειας. 

Τα ψυχρά και θερμά κεριά χρησιμοποιούνται αφού θερμανθούν σε ειδικά δοχεία, τοποθετούνται σε καθαρό  δέρμα με την φορά των τριχών και αφαιρούνται με ταινίες με αντίθετη φορά από αυτή των τριχών. Όταν γίνεται σωστά η αποτρίχωση με κερί αφαιρεί την τρίχα από τη ρίζα και έχει καλύτερα αποτελέσματα από τις άλλες προσωρινές μεθόδους, όπως και η χαλάουα, η οποία αποτελεί ένα μείγμα από νερό, ζάχαρη και λεμόνι που έχει τις ρίζες της στην αρχαία Αίγυπτο, θεωρείται αναχρονιστική μέθοδος και τείνει να μην χρησιμοποιείται πια. 
Η αποτρίχωση με κερί αλλά και χαλάουα πρέπει να γίνεται σε υγιές δέρμα, χωρίς δερματικά προβλήματα, ηλιακά εγκαύματα, τριχοφόρους σπίλους, κιρσούς-φλεβίτη κ.ά. Ενώ χρειάζεται προσοχή σε διαβητικά άτομα (λεπτό δέρμα) και σε άτομα που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή που προκαλεί ξηρότητα-απολέπιση στο δέρμα, όπως τα φάρμακα κατά της ακμής. 

Προτιμήστε για την αποτρίχωση σας επαγγελματίες Αισθητικούς (Πτυχιούχοι ΤΕΙ) οι οποίοι διαθέτουν τις απαραίτητες γνώσεις για να σας συμβουλέψουν για την μέθοδο αποτρίχωσης που είναι κατάλληλη για εσάς.Δεν υπάρχουν σχόλια: