Τετάρτη, 10 Αυγούστου 2016

Solarium: Πόσο επικίνδυνο είναι τελικά;

 Ο όρος σολάριουμ αναφέρεται σε μια τεχνητή συσκευή που  είτε με τη μορφή κρεβατιού μαυρίσματος (tanning bed), θαλάμου μαυρίσματος(tanning booth) ή λάμπας, εκπέμπει τεχνητή υπεριώδη ακτινοβολία UVA KAI UVB φάσματος.  Τα σολάριουμ είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε το άτομο να στέκεται όρθιο ή να ξαπλώνει μέσα σε ένα θάλαμο, ο οποίος καλύπτεται σε όλο το μήκος του από λαμπτήρες που εκπέμπουν υπεριώδη ακτινοβολία. Η έκθεση του δέρματος στην υπεριώδη αυτή ακτινοβολία έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή μελανίνης, μιας χρωστικής του δέρματος, η παραγωγή της οποίας οδηγεί στο μαύρισμα. 
 Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν λανθασμένα πως η έκθεση στην ακτινοβολία που εκπέμπει το σολάριουμ είναι πιο ασφαλής από την έκθεση στην υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία και πως εκείνοι που χρησιμοποιούν τις τεχνητές συσκευές μαυρίσματος διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος από εκείνους που μαυρίζουν από την έκθεση στη ηλιακή ακτινοβολία. Η πεποίθηση αυτή θεωρείται εντελώς λανθασμένη καθώς τα σολάριουμ εκπέμπουν υπεριώδη ακτινοβολία 5 φορές πιο ισχυρή από εκείνη του ήλιου. 
 Η έκθεση του δέρματος στην ακτινοβολία του σολάριουμ οδηγεί  σε εκδηλώσεις παρόμοιες με αυτές της παρατεταμένης έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία. Η έκθεση του δέρματος σε οποιαδήποτε μορφή υπεριώδους ακτινοβολίας, είτε τεχνητής είτε φυσικής (ήλιος) αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος και πρόωρης γήρανσης. 

Κίνδυνοι από τη χρήση σολάριουμ : 
 • Καταστροφή του δέρματος και πρόωρη γήρανση: Η έκθεση του δέρματος στην υπεριώδη ακτινοβολία, που προέρχεται από συσκευές τεχνητού μαυρίσματος καθώς έχει ως αποτέλεσμα την πρόωρη γήρανση του δέρματος με εμφάνιση ρυτίδων, κηλίδων και υπερκερατωσικών αλλοιώσεων. Η υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα, φουσκάλες και σε κάποιες περιπτώσεις μόνιμο τραυματισμό  του δέρματος. 
 • Βλάβες ματιών: Τα μάτια θα πρέπει να προστατεύονται με ειδικά γυαλιά κατά την διάρκεια του σολάριουμ. Η έκθεση του οφθαλμού στην υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή του κερατοειδούς χιτώνα του οφθαλμού αλλά και του επιπεφυκότα και σε αρκετές περιπτώσεις μόνιμη βλάβη της όρασης. Η έκθεση του οφθαλμού στην UV ακτινοβολία μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο για εμφάνιση καταρράκτη και καρκίνου των ματιών.  
 • Άτομα με ανοιχτό χρώμα δέρματος: Ιδιαίτερα τα άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα, τα οποία μόνο καίγονται και δεν μαυρίζουν στον ήλιο θα πρέπει να αποφεύγουν τα σολάριουμ αλλά και την έκθεση στον ήλιο χωρίς αντηλιακό. Αυτό ισχύει για όλους του τύπους δέρματος για μειώσει των κινδύνων εμφάνισης καρκίνων του δέρματος και πρόωρης γήρανσης. Ο Οργανισμός τροφίμων και φαρμάκων (Αμερική, FDA) απαγορεύει την χρήση σολάριουμ από άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών καθώς θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνο. 
 • Καρκίνος του δέρματος:  Η έκθεση στην UV ακτινοβολία προκαλεί βλάβη στα κύτταρα του δέρματος  και αυξάνει τον κίνδυνο  δημιουργίας καρκίνου του δέρματος, ιδιαίτερα μελανώματος. που είναι η πιο θανατηφόρα μορφή του. Υπάρχει μια αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του δέρματος  κατά 75%, σε άτομα τα όποια έχουν χρησιμοποιήσει σολάριουμ πριν  από την ηλικία των 35 ετών. Ο Διεθνής Οργανισμός Ερευνών για τον καρκίνο (IARC) που υπάγεται στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) κατατάσσει τις συσκευές μαυρίσματος που εκπέμπουν UV ακτινοβολία στην ομάδα υψηλότερου κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου μαζί με τον ασβέστη και το κάπνισμα. 
 • Φάρμακα και καλλυντικά: Ορισμένα καλλυντικά προϊόντα και φάρμακα που χορηγούνται με ιατρική συνταγή (όπως αντιβιοτικά, αντιυπερτασικά, αντικαταθλιπτικά, αντιφλεγμονώδη κ.ά.) μπορεί να αυξήσουν την ευαισθησία του δέρματος στην UV ακτινοβολία. Χρήση σολάριουμ κατά τη διάρκεια λήψης τέτοιων φαρμάκων καθώς και η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει  σοβαρό έγκαυμα ή/και ένα εξάνθημα που συνοδεύεται από κνησμό και πόνο. 
Πηγές: 
 1. IARC, 2016, Agents Classified by the IARC Monographs, Volumes 1-116, accessed 9th Aygust 2016  (http://monographs.iarc.fr/ENG/Classification/ClassificationsGroupOrder.pdf)
 1. IARC Working Group, 2006, ‘The association of use of sunbeds with cutaneous malignant melanoma and other skin cancers: A systematic review’, International Journal of Cancer, 122:1116-1122.
 2. U.S. Food and Drug Administration, 2010, Sunlamps and Sunlamp Products (Tanning Beds/Booths),accessed 9th Aygust 2016  (http://www.fda.gov/Radiation-EmittingProducts/RadiationEmittingProductsandProcedures/HomeBusinessandEntertainment/ucm116447.htm)
 3. U.S. Food and Drug Administration, 2015, 

  Indoor Tanning: The Risks of Ultraviolet Rays 

  ,accessed 9th Aygust 2016  (
  http://www.fda.gov/ForConsumers/ConsumerUpdates/ucm186687.htm)
 4. Cancer Council Australia,2012,  Cancer Iformation: Solarium tanning, accessed  9th Aygust 2016, (https://www.cancerwa.asn.au/resources/2012-04-05-solarium-tanning-fact-sheet.pdf)
 5. Cancer Council Australia,2016, SunSmart, Solarium tanning, accessed  9th Aygust 2016, (https://www.cancerwa.asn.au/prevention/sunsmart/solarium-tanning/)
 6. Clinuvel Pharmaceuticals, 2011, 

  How does indoor tanning cause skin canceraccessed  9th Aygust 2016 (http://www.clinuvel.com/en/blog/lightandhealth/how-do-sunbeds-cause-skin-cancer/)
 7. Clinuvel Pharmaceuticals, 2010, 

  Sunbeds and Solariumsaccessed  9th Aygust 2016 (http://www.clinuvel.com/en/skin-science/skin-sun/sunbeds-and-solariums)
Δεν υπάρχουν σχόλια: