Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

Ρόδο: Το άνθος της ομορφιάς και της τελειότητας!

 Το ρόδο είναι αναμφισβήτητα το πιο περιζήτητο άνθος για την ομορφιά του και για το άρωμα του φυσικά, αλλά και για πλήθος άλλες χρήσεις. Σύμφωνα με τη μυθολογία το άνθος των άνθεων, το κόκκινο τριαντάφυλλο, γεννήθηκε καθώς η θεά Αφροδίτη, θεά της Ομορφιάς, κόβοντας ένα λευκό τριαντάφυλλο, τσιμπήθηκε και μια σταγόνα αίμα έβαψε όλο το λουλούδι. Τότε ο Έρωτας την αγκάλιασε και του έδωσε το μοναδικό του άρωμα.
 Το ρόδο δρα εξισορροπητικά στην ψυχολογική μας κατάσταση και βοηθά να ξεπεραστούν τα άγχη και η θλίψη. Διώχνει τις αρνητικές σκέψεις, τον εκνευρισμό και την επιθετικότητα.Το ροδέλαιο βοηθά στην ανακούφιση του στομάχου. Επίσης το ροδέλαιο λειτουργεί ως τονωτικό του νευρικού συστήματος και καθαρτικό. Το θεραπευτικό ροδέλαιο είναι αιμοστατικό, επιταχύνει την πήξη του αίματος και σταματά την αιμορραγία. Το ροδέλαιο είναι εμμηναγωγό  και έχει θεραπευτικές ιδιότητες στις γυναίκες που έχουν ασταθή εμμηνόρροια. Μία ακόμη θεραπευτική ιδιότητα του τριαντάφυλλου είναι η αντισηπτική του δράση. Αντιμετωπίζει και προστατεύει τις πληγές από μολύνσεις.
 Στην αισθητική χρησιμοποιούνται κυρίως τα ροδοπέταλα. Το ρόδο περιέχει τανίνες, γλυκόζες καθώς και λινολεϊκό και λινολενικό οξύ. Έχει αναμφισβήτητα οφέλη για το δέρμα, αφού το απαλύνει και το κάνει περισσότερο ανθεκτικό σε εξωτερικές "επιθέσεις". Αυτό συμβαίνει, γιατί η τανίνη βοηθάει να πήξουν ελαφρά οι πρωτεΐνες  των επιδερμικών κυττάρων και έτσι η υφή τους να γίνεται πιο "σφιχτή" και τοποθετεί ένα είδος διαφράγματος στα εξωτερικά στοιχεία
 Αφού είδαμε τα οφέλη του ρόδου για τον οργανισμό και κυρίως το δέρμα, πάμε να δούμε πως μπορούμε να φτιάξουμε εύκολες συνταγές ομορφιάς στο σπίτι!

Θρεπτικό Λάδι για Ξηρές Επιδερμίδες:
Τι θα χρειαστείτε:
- ελαιόλαδο
- ροδοπέταλα

Εκτέλεση:
Τοποθετήστε ένα γυάλινο βάζο με ελαιόλαδο και ροδοπέταλα στον ήλιο για 10 με 15 μέρες.

Συσφικτική Λοσιόν για τα Μάτια:
Τι θα χρειαστείτε:
- 3-5 "κεφαλάκια" χαμομήλι
- 3-5 ροδοπέταλα (προτιμήστε κόκκινα και αρωματικά)
- 1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμόνι

Εκτέλεση:
Ρίχνετε τα ροδοπέταλα και το χαμομήλι σε λίγο νερό που βράζει (ακριβώς όσο χρειάζεται για να τα σκεπάσει) και τα αφήνετε για 10 με 15 λεπτά. Στη συνέχεια κρυώνετε και στραγγίζετε. 
Στο κρύο διήθημα προσθέστε 1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμόνι. Διατηρείται στο ψυγείο μέχρι 10 μέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: