Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

Γιασεμί: Ένα λουλούδι που σας φτιάχνει τη διάθεση!

  Το γιασεμί ή ίασμος ανήκει στην οικογένεια των ελαιοειδών και είναι  αναρριχόμενος θάμνος συνήθως αειθαλής αλλά και φυλλοβόλος. Τα φύλλα του εναλλάσσονται, είναι απλά ή τρίφυλλα και πτερωτά. Τα άνθη του είναι λευκά, κίτρινα, λευκά-ροζ, γαλάζια και μπλε, αρωματικά που αναδύουν ένα γλυκό άρωμα. Είναι διακοσμητικό φυτό και καλλιεργείται σε κήπους και γλάστρες. Υπάρχουν 300 είδη  που απαντώνται στις θερμές και εύκρατες χώρες της Γης με πιο γνωστά τον ίασμο τον θαμνώδη (Jasminum fruticans) που βρίσκεται αυτοφυής στην Ελλάδα, στις χώρες της Μεσογείου και στη δυτική Ασία. Είναι αειθαλής θάμνος με κίτρινα άνθη, και τον ίασμο τον φαρμακευτικό (Jasminum officinale) που είναι θάμνος που κατάγεται από ο Ιράν και τα Ιμαλάια και είναι ανθεκτικός στο ψύχος. Είναι η κύρια πηγή του αιθέριου ελαίου γιασεμιού ή ιασμέλαιο. 
  Το ιασμέλαιο είναι το πιο "ανυψωτικό" από όλα τα έλαια, με το γλυκό, εξωτικό άρωμα που καταπραΰνει το νευρικό σύστημα, είναι αντικαταθλιπτικό και σας βοηθάει να αποβάλλετε το στρες και να χαλαρώσετε. Έχει επίσης αντισηπτικές, αφροδισιακές και εμμηναγωγές ιδιότητες. Βελτιώνει το ξηρό και αφυδατωμένο δέρμα, το οποίο κάνει απαλό και λαμπερό. 
Επίσης ενυδατώνει τα ξηρά μαλλιά, τα δυναμώνει και βοηθά να δαμάσετε τα ατίθασα μαλλιά. 

  • Μάσκα με γιασεμί για απαλό δέρμα:
          Υλικά:
  • 20 άνθη γιασεμιού
  • 2 σταγόνες ιασμέλαιο
  • 2 σταγόνες ελαιόλαδο 
  • 2 κ.σ. μέλι 
       Εκτέλεση:

Πολτοποιήστε τα άνθη του γιασεμιού και προσθέστε τις σταγόνες ιασμέλαιου και ελαιόλαδου καθώς και το μέλι, ανακατεύοντας μέχρι να σχηματιστεί μια πάστα. Απλώστε στο δέρμα του προσώπου με απαλές κινήσεις και αφήστε το για 15 λεπτά. Ξεπλύνετε με άφθονο χλιαρό νερό.
Η μάσκα αυτή είναι για ξηρά, αφυδατωμένα και κανονικά δέρματα. Εάν είστε αλλεργικοί σε οποιοδήποτε από τα συστατικά αυτά μην τη χρησιμοποιήσετε. 
  • Αρωματικό αφρόλουτρο:
 Προσθέστε 4-5 σταγόνες ιασμέλαιο στην μπανιέρα σας και απολαύστε ένα αρωματικό και χαλαρωτικό αφρόλουτρο, που θα αφήσει το δέρμα σας απαλό και θα σας   αναζωογονήσει.
              
Προσοχή: Να αποφεύγεται η  χρήση του ιασμέλαιου κατά την εγκυμοσύνη. 



             

Δεν υπάρχουν σχόλια: