Τετάρτη, 25 Μαΐου 2016

Σωστή προστασία από τον ήλιο!

   Το καλοκαίρι πλησιάζει με τη θερμοκρασία σε υψηλά επίπεδα και τις ακτίνες του ήλιου να μας ζεσταίνουν και να μας ανεβάζουν τη διάθεση. Η μέτρια έκθεση στον ήλιο έχει ορισμένες ωφέλιμες επιδράσεις όπως: τη μετατροπή της προβιταμίνης D3 σε βιταμίνη D3, σημαντική για την υγεία των οστών, τη  θεραπεία ορισμένων δερματικών ασθενειών, όπως η ψωρίαση, τη μειωμένη ευπάθεια σε βακτηριακές λοιμώξεις, τη  παραγωγή της μελανίνης και τη πάχυνση της κερατίνης στιβάδας με αποτέλεσμα την προστασία του δέρματος από τα ηλιακά εγκαύματα και τέλος τη βελτίωση του ψυχισμού του ατόμου. 
   Η έκθεση στον ήλιο όμως έχει και επιβλαβείς επιδράσεις όπως το ερύθημα (κοκκίνισμα), που αν συνοδεύεται από πόνο, κνησμό, οίδημα, ή και ρίγη πυρετό και ναυτία, ονομάζεται ηλιακό έγκαυμα. Μπορεί επίσης, να προκληθούν φωτοδερματίτιδες. 
  Η χρόνια έκθεση προκαλεί βλάβες που είναι συσσωρευτικές και μη αντιστρεπτές, όπως καταστροφή του κολλαγόνου, των ινών της ελαστίνης και των μικροαγγείων. Οι βλάβες αυτές εκδηλώνονται με πάχυνση της κερατίνης στιβάδας, απώλεια της ελαστικότητα του δέρματος, ξηρότητα, απολέπιση, εμφάνιση ρυτίδων, μελαγχρωματικών κηλίδων που έχουν σαν αποτέλεσμα την πρόωρη γήρανση του δέρματος (φωτογήρανση) καθώς και φωτοκαρκινογένεση (όπως το κακόηθες μελάνωμα).
   Για την αποφυγή των επιβλαβών επιδράσεων της ηλιακής ακτινοβολίας και κυρίως της φωτογήρανσης και της εμφάνισης καρκίνων του δέρματος είναι πολύ σημαντικό να αποφεύγετε  την υπερβολική έκθεση στον ήλιο και να προστατεύετε το δέρμα σας από τις επιβλαβείς ακτίνες του ήλιου με τη χρήση αντηλιακών προϊόντων με δείκτη ηλιακής προστασίας (SPF) ανάλογα με τον φωτότυπο του δέρματος σας. Τα παιδιά θα πρέπει να χρησιμοποιούν υψηλό δείκτη προστασίας (SPF 50) καθώς έχουν ευαίσθητο δέρμα. 

Χρήσιμες συμβουλές για σωστή προστασία:
  • Το αντηλιακό προϊόν θα πρέπει να εφαρμόζεται από την παιδική ακόμα ηλικία, καθώς ηλιακά εγκαύματα στη ηλικία αυτή προδιαθέτουν για μελάνωμα. Θα πρέπει να εφαρμόζεται σε όλες τις περιοχές που δεν καλύπτονται από ρούχα ακόμη και όταν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο ή κάνετε μια βόλτα και όχι μόνο στην παραλία, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες όπου η ηλιοφάνεια είναι πολύ έντονη. Θα πρέπει επίσης να εφαρμόζεται ακόμα και τις μέρες με συννεφιά καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους και όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες. 
  • Να εφαρμόζεται σε στεγνό και καθαρό δέρμα, 30' πριν από την έκθεση στον ήλιο,σε λεπτό υμένιο (παχύτερο στη μύτη, στα αυτιά και τα χείλη). Να ανανεώνεται κάθε 2 ώρες και ιδιαίτερα μετά το κολύμπι και των ιδρώτα.
  •  Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο το καλοκαίρι, τις ώρες 11-4 όπου το ποσό της ηλιακής ακτινοβολίας είναι αυξημένο, ιδιαίτερα τα παιδιά. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, προτιμήστε ένα αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας SPF. 
  • Φορέστε γυαλιά ηλίου και καπέλο για να προστατευτείτε. Τοποθετήστε αντηλιακό ακόμα και όταν βρίσκεστε σε σκιερό μέρος ή κάτω από την ομπρέλα. Τα παιδιά θα πρέπει να φορούν και μπλουζάκι ώστε να προστατευεται το ευαίσθητο δέρμα τους από εγκαύματα. 
  • Μετά την έκθεση, χρησιμοποιήστε προϊόντα after sun που θα καταπραΰνουν το δέρμα από τα συμπτώματα της παρατεταμένης έκθεσης στον ήλιο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: