Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017

Φασκόμηλο: Ένα θαυματουργό βότανο!

 Το φασκόμηλο ή φασκομηλιά (Σάλβια η φαρμακευτική ελλ. Ελελίφασκος ο φαρμακευτικός, Salvia officinalis) είναι  πολυετές, θαμνώδες, με πολυάριθμα κλαδιά, ύψους μέχρι μισό μέτρο, και βρίσκεται σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας κυρίως σε ξηρούς και πετρώδεις τόπους.  Οι αρχαίοι Έλληνες το ονόμαζαν βότανο της αθανασίας, και εκτιμούσαν πού την φαρμακευτική του δράση.
 Έχει αντιβακτηριδιακές, αντισηπτικές, καρδιοτονωτικές, σπασμολυτικές και αντιδιαβητικές ιδιότητεςΩς αφέψημα είναι ιδανικό για τη θεραπεία της φαρυγγίτιδας, της ουλίτιδας, καθώς και των αφτρών, αλλά και διαφόρων τραυματισμών του στόματος. Επίσης, τονώνει το νευρικό σύστημα, αυξάνει τη μνήμη και ενεργοποιεί την κυκλοφορία του αίματος και βοηθά στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού
Εάν κάνουμε πλύσεις με αφέψημα στα μέρη του σώματος που πάσχουν από κράμπες, θα ανακουφιστούν.
Τα φύλλα του φασκόμηλου έχουν πολλά οφέλη για την υγεία και την ομορφιά. Το έλαιο που περιέχεται στο φύλλο του εξάγεται και προστίθεται σε διάφορα προϊόντα φροντίδας του δέρματος.
Η τακτική χρήση του φασκόμηλου, είτε ως ελαίου, είτε ως μπαχαρικού βελτιώνει τη διαδικασία ανανέωσης της επιδερμίδας του σώματος, με αποτέλεσμα να έχουμε πιο υγιή δέρμα και μαλλιά.

  • Ανανέωση του Δέρματος:

Το έλαιο από φασκόμηλο είναι πλούσιο σε ασβέστιο και βιταμίνη Α,  διεγείρει την ανανέωση των δερματικών κυττάρων και αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος, με αποτέλεσμα την μείωση και την καθυστέρηση της εμφάνισης των ρυτίδων του προσώπου. Επίσης, το έλαιο από φασκόμηλο μειώνει την εμφάνιση των αντιαισθητικών κιρσών και των σπασμένων τριχοειδών αγγείων.
  • Ανακούφιση από Δερματοπάθειες:

Το έλαιο από φασκόμηλο βοηθά στη βελτίωση της ακμής και του ξηρού δέρματος, καθώς και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του εκζέματος και της ψωρίασης. Προστίθεται συχνά σε προϊόντα περιποίησης προσώπου και σώματος (αποσμητικά και αντιμυκητιασικές κρέμες) εξαιτίας των στυπτικών του ιδιοτήτων. Μπορεί επίσης να προστεθεί στο σαμπουάν για την καταπολέμηση της πιτυρίδας. 
  • Μείωση Κυτταρίτιδας:

Η αυξημένη κυκλοφορία του αίματος βοηθά να αποβάλει το σώμα τις τοξίνες, κάτι που με τη σειρά του μειώνει και εμποδίζει την εμφάνιση της κυτταρίτιδας. 
  • Υγιή Μαλλιά:

Τα προϊόντα που περιέχουν έλαιο από φασκόμηλο μπορεί να βελτιώσουν τα αδύναμα ή εύθραυστα μαλλιά. Το φασκόμηλο βοηθά το σώμα να ελέγξει την έκκριση  του σμήγματος, με αποτέλεσμα να μειώνει τη λιπαρότητα και την πιτυρίδα. 
  • Tips: 

Για το σώμα:  Προσθέστε 5 σταγόνες έλαιο φασκόμηλο σε 10 ml έλαιο αμυγδάλου και κάντε μασάζ στις περιοχές με κυτταρίτιδα! Επίσης,  το άρωμα του ελαίου θα σας ηρεμήσει και θα σας βοηθήσει να αποβάλετε την ένταση. 
Για τα μαλλιά: Προσθέστε 35 σταγόνες έλαιο φασκόμηλο σε 100 ml έλαιο δάφνης και κάντε μασάζ στο κεφάλι. 
Προφυλάξεις για το αιθέριο έλαιο: 

  • Αποφύγετε την επαφή με τα μάτια.
  • Μην τα καταναλώνετε για εσωτερική χρήση εκτός και αν έχετε τη συμβουλή γιατρού, φαρμακοποιού ή έμπειρου αρωματοθεραπευτή.
  • Μην τα χρησιμοποιείται αδιάλυτα στην επιδερμίδα.
  • Κάντε τεστ αλλεργικής αντίδρασης.
  • Μετά τη χρήση αιθερίων ελαίων, αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο για 12 ώρες.
  • Για χρήση κατά την εγκυμοσύνη ή το θηλασμό, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.
  • Χρησιμοποιείστε τα με προσοχή σε παιδιά κάτω των 12 ετών.





Δεν υπάρχουν σχόλια: