Τρίτη 14 Απριλίου 2015

Μέλι : Ο Χρυσός της Ομορφιάς

 Το μέλι, η φυσική γλυκιά ουσία που παράγουν οι μέλισσες από το νέκταρ  των φυτών ή μελιτώδεις εκκρίσεις εντόμων, ήταν γνωστό στους αρχαίους πολιτισμούς, Αιγύπτιους, Μεσοποτάμιους και Έλληνες, για τη θρεπτική και βιολογική του αξία. 

 Είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες, κυρίως φρουκτόζη, μεταλλικά στοιχεία,  με κυριότερο το κάλιο, σε πρωτεΐνες, αμινοξέα, και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σε μικρότερο ποσοστό. Το μέλι αναμφίβολα είναι η θρεπτικότερη γλυκαντική ουσία, που χάρις στα δραστικά του συστατικά, έχει μια σειρά ευεργετικές ιδιότητες τόσο στον ανθρώπινο οργανισμό, όσο και στο δέρμα.

Έχει αντιβακτηριακή και αντιοξειδωτική δράση, ευεργετική δράση στην καρδιά και την κυκλοφορία του αίματος, και στην παραδοσιακή ιατρική χρησιμοποιείται σαν δυναμωτικό, τονωτικό, και καταπραϋντικό, ενώ βοηθά και στην επούλωση πληγών και ελκών. Το μέλι έχει την ικανότητα να απορροφά και να κατακρατεί νερό στα μόρια του, και προστιθέμενο στα καλλυντικά προϊόντα, εφοδιάζει το δέρμα με υγρασία. Έχει επουλωτικές ιδιότητες και είναι ιδιαίτερα θρεπτικό για το δέρμα.

  • Μάσκα με μέλι για ενυδάτωση : 
  Αναμιγνύουμε μια κουταλιά της σούπας μέλι με μια κουταλιά της σούπας φρέσκο πλήρες γάλα.  Απλώνουμε τη μάσκα  στο πρόσωπο και το λαιμό, με  κυκλικές κινήσεις και αφήνουμε να δράσει για 10- 15 λεπτά. Ξεπλένουμε με χλιαρό νερό.
  • Απολέπιση με μέλι και αμύγδαλο :     
 Ένα μείγμα για την απολέπιση προσώπου και σώματος, που απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα, ενώ ταυτόχρονα ενυδατώνει το δέρμα και το διατηρεί απαλό και λαμπερό. Αναμιγνύουμε δύο κουταλάκια του γλυκού τριμμένου αμύγδαλου, με δύο κουταλάκια του γλυκού μέλι. Τρίβουμε το πρόσωπο με απαλές κυκλικές κινήσεις και αφαιρούμε, ξεπλένοντας με ζεστό νερό. 






Δεν υπάρχουν σχόλια: