Τρίτη 7 Απριλίου 2015

Αβοκάντο : Ένας σύμμαχος για το δέρμα

 Το αβοκάντο (Persea Americana Mill) είναι ένα αείφυλλο, ιθαγενές δέντρο, το οποίο ευδοκιμεί σε τροπικές περιοχές, όπως  στη N. Αμερική, το Μεξικό, την Καλιφόρνια κ.ά. αλλά και σε περιοχές όπου ευδοκιμούν τα εσπεριδοειδή. 
Ο καρπός του δέντρου έχει ωοειδές σχήμα με ο φλοιός του είναι πράσινου χρώματος και η σάρκα του έχει ελαφρώς κίτρινο με κιτρινοπράσινο χρώμα, η γεύση το είναι βουτηρώδης και τρώγεται αφού περάσει λίγος χρόνος και είναι ώριμο.  

 Περιέχει βιταμίνες Α, Κ, C, Ε και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, κυρίως ελαϊκό και λινελαϊκό, κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρο, ασβέστιο καθώς και αντιοξειδωτικές ουσίες. Το έλαιο του αβοκάντο χρησιμοποιείται στην κοσμητολογία σε μια πληθώρα καλλυντικών προϊόντων για το δέρμα και τα μαλλιά.  Έχει μαλακτικές και επουλωτικές ιδιότητες, καθώς και ήπιες αντηλιακές. Χαρακτηρίζεται από ταχεία διαδερμική απορρόφηση και χρησιμοποιείται κυρίως για ξηρά δέρματα. Μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί για κάθε τύπο δέρματος, λόγω της ικανότητας του να ρυθμίζει το υδρολιπιδικό υμένιο, η οποία οφείλεται στην περιεκτικότητα του σε ακόρεστα λιπαρά οξέα. 

  • Μάσκα  για ξηρό δέρμα: 
 Σε ένα μπλέντερ πολτοποιήστε ένα αβοκάντο ή εναλλακτικά με ένα πιρούνι. Προσθέστε ένα κ.γ.  μέλι και ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Απλώστε το μίγμα σε καθαρό δέρμα και αφήστε να δράσει για 20-25  λεπτά. Αφαιρέστε με χλιαρό νερό.

  •  Μάσκα ενυδάτωσης  για  ξηρά μαλλιά : 
     Υλικά :
  • 1 ώριμο αβοκάντο ή 1 κ.γ. αιθέριο έλαιο αβοκάντο
  • 1 κ.γ. μέλι
  • 2 κ.γ. ελαιόλαδο
     Εκτέλεση :

Πολτοποιήστε το αβοκάντο και αναμίξτε το με το μέλι και το ελαιόλαδο. Τοποθετήστε τη μάσκα σε βρεγμένα μαλλιά, από τη ρίζα έως τις άκρες κάνοντας απαλό μασάζ για περίπου 1-2 λεπτά. Ύστερα αφήστε τη μάσκα στα μαλλιά για περίπου μισή ώρα να δράσει. Ξεπλύνεται καλά με χλιαρό νερό . 
Σε περίπτωση που χρησιμοποιήσετε έλαιο αβοκάντο, η διαδικασία εφαρμογής είναι η ίδια.

 Τip:

Aποφύγετε να τοποθετήσετε  τη μάσκα εάν έχετε αλλεργία σε κάποιο από τα παραπάνω υλικά. Εάν κατά τη εφαρμογή νιώσετε έντονη ενόχληση, αφαιρέστε αμέσως με άφθονο νερό.
       



Δεν υπάρχουν σχόλια: