Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

Αντηλιακά: Η Ασπίδα κατά των βλαβερών επιδράσεων του ήλιου!

  Ο ήλιος αποτελεί πηγή ζωής και η  σημασία του ήταν γνωστή από τα προϊστορικά χρόνια, με αποτέλεσμα να λατρεύεται ως θεότητα. 
 Η μέτρια έκθεση του ατόμου στο ηλιακό φως έχει ορισμένες ωφέλιμες επιδράσεις όπως : Η μετατροπή της προβιταμίνης D3 σε βιταμίνη D3, σημαντική για την υγεία των οστών. Η θεραπεία ορισμένων δερματικών ασθενειών, όπως η ψωρίαση. Η μειωμένη ευπάθεια σε βακτηριακές λοιμώξεις. Η παραγωγή της μελανίνης και η πάχυνση της κερατίνης στιβάδας με αποτέλεσμα την προστασία του δέρματος από τα ηλιακά εγκαύματα και τέλος η βελτίωση του ψυχισμού του ατόμου. 
 Οι επιβλαβείς επιδράσεις της έκθεσης στον ήλιο είναι το ερύθημα (κοκκίνισμα), που αν συνοδεύεται από πόνο, κνησμό, οίδημα, ή και ρίγη πυρετό και ναυτία, ονομάζεται ηλιακό έγκαυμα.Μπορεί επίσης, να προκληθούν φωτοδερματίτιδες. 
 Η χρόνια έκθεση μπορεί να προκαλέσει καταστροφή του κολλαγόνου, των ινών της ελαστίνης και των μικροαγγείων. Οι βλάβες αυτές εκδηλώνονται με πάχυνση της κερατίνης στιβάδας, απώλεια της ελαστικότητα του δέρματος, ξηρότητα, απολέπιση, εμφάνιση ρυτίδων, μελαγχρωματικών κηλίδων που έχουν σαν αποτέλεσμα την πρόωρη γήρανση του δέρματος (φωτογήρανση) καθώς και φωτοκαρκινογένεση (όπως το κακόηθες μελάνωμα).
  Τα αντηλιακά είναι είναι κατηγορία προϊόντων, προορίζονται να δεσμεύουν το ηλιακό φως (UVA, UVB) και να προστατεύουν το δέρμα από τις επιβλαβείς επιδράσεις του ήλιου. Η προστασία που προσφέρουν εξαρτάται από το δείκτη SPF( Sun Protection Factor) που περιέχουν και τον φωτότυπο του δέρματος. Ο SPF αντιπροσωπεύει τον βαθμό προστασίας που προσφέρει το καλλυντικό προϊόν έναντι της υπεριώδους UVB ακτινοβολίας. 

Χρήσιμες συμβουλές για την σωστή χρήση του αντηλιακού :

  • Το αντηλιακό προϊόν θα πρέπει να εφαρμόζεται από την παιδική ακόμα ηλικία, καθώς ηλιακά εγκαύματα στη ηλικία αυτή προδιαθέτουν για μελάνωμα. Θα πρέπει επίσης να εφαρμόζονται ακόμα και τις μέρες με συννεφιά καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους και όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες. 
  • Να εφαρμόζεται σε στεγνό και καθαρό δέρμα, 30' πριν από την έκθεση στον ήλιο,σε λεπτό υμένιο (παχύτερο στη μύτη, στα αυτιά και τα χείλη). Να ανανεώνεται κάθε 2 ώρες και ιδιαίτερα μετά το κολύμπι και των ιδρώτα.
  •  Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο το καλοκαίρι, τις ώρες 11-4 όπου το ποσό της ηλιακής ακτινοβολίας είναι αυξημένο. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, προτιμήστε ένα αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας SPF. 
  • Φορέστε γυαλιά ηλίου και καπέλο για να προστατευτείτε. Τοποθετήστε αντηλιακό ακόμα και όταν βρίσκεστε σε σκιερό μέρος ή κάτω από την ομπρέλα. 
  • Μετά την έκθεση, χρησιμοποιήστε προϊόντα after sun που θα καταπραΰνουν το δέρμα από τα συμπτώματα της παρατεταμένης έκθεσης στον ήλιο. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: